zondag 13 december 2015

Fotograferen zonder de automatische piloot


Fotograferen en dan zonder de automatische stand op de camera te gebruiken? Dan kan ik niet! Euh kan ik niet? Ik zou niet weten of ik het kan. Ik heb het nooit geleerd en ben er echt nieuwsgierig naar. 

Vooral nu we een nieuwe compact camera hebben aangeschaft (de oude heeft het begeven). De camera heeft tal van instelmogelijkheden en toch zet ik 'm standaard op knop groen, de automatische piloot. Dat kan ook anders, bedacht ik me.

Ik vond via Google een workshop die precies omschreef wat ik zocht, in Rotterdam Zuid. Mooi dichtbij dus. Oma wilde met liefde een extra dagje oppassen , hoera, dus ik boekte maandagavond. Vier dagen later zat ik braaf met camera en notitieboekje bij docent Dick aan tafel. Met mij nog vijf enthousiaste camera-leken.

Dick blijkt behalve verstand van fotograferen ook engelengeduld te hebben. Stap voor stap loodst hij ons door de wereld van diafragma's, sluitertijd, ISO en dat in begrijpbare taal. Een verademing! En na vier uren (die voorbij vlogen) heb ik zowaar het idee dat ik er ietsje van opgestoken heb! We trekken onze jas aan en gaan naar buiten voor het echte werk. Want hey, bij theorie hoort ook praktijk!

We fotograferen zo'n anderhalf uur buiten. De ene na de andere foto 'mislukt' al bedenk ik me later dat mijn lat waarschijnlijk nu toch wat hoger ligt dan voordat ik de workshop ging volgen. Dat wordt oefenen, oefenen, oefenen. En vooral enorm genieten. Want het is leuk! En aanstekelijk ook het enthousiasme van andere cursisten. En zo handig dat ik makkelijk even een vraag tussendoor kan stellen aan iemand die er verstand van heeft en het in 'Jip en Johanneke taal' uitlegt.

Ik word als vanzelf nieuwsgierig naar andere dingen zoals; hoe kies je nou mooie composities en waar kun je allemaal op letten als je een foto maakt?
Wie weet iets voor een vervolg ;-) Nu ga ik lekker aan het experimenteren met de Canon Powershot G16.  

Hier vind je meer info over fotoworkshops Rotterdam voor wie nieuwsgierig is. Tip: via Groupon wordt de cursus ook soms aangeboden dus voor wie, net als ik, enthousiast is geworden: wellicht iets om in de gaten te houden??

Geen opmerkingen: